Kapusta kiszona – 5 powodów, dla których powinieneś jeść ją codziennie!

Przez większość już zapomniana — kapusta kiszona. Szkoda, że Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia kiszonek. Gdyby każda rodzina jadła co najmniej dwa posiłki w tygodniu składające się z kapusty kiszonej, znacznie poprawiłaby swoją odporność i ogólnie zdrowie. Poznaj 5 powodów, dla których powinieneś koniecznie włączyć ją do swojej diety:

 

  • Wzmacnia odporność bardziej niż nie jedna witamina C dostępna w suplementach. Dodatkowo jest bogata w magnez, potas, żelazo i wapń, Zmniejsza kaszel i podnosi na duchu w chorobie. Reguluje temperaturę ciała. Ma właściwości przeciwzapalne.

 

  • Działa lepiej niż niejeden probiotyk. Dzięki niej pozbędziesz się problemów z wypróżnianiem oraz wzdęć. Kapusta kiszona jest nie tylko źródłem błonnika pokarmowego, ale przede wszystkim zawiera kwas mlekowy, który dostarcza organizmowi dobre bakterie jelitowe.

 

  •  Ma niewiele kalorii i obniża cholesterol oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Możesz jeść ją bardzo często, a Twój organizm podziękuje Ci za to szczupłą sylwetką i wspaniałym samopoczuciem.

 

  • Badania udowodniają, że kapusta kiszona obniża szansę zachorowania na raka. Wszystko dlatego, że rak jej po prostu nie lubi ze względu na metylo-S-metioninę. Metylo-S-metionina zawarta w kapuście kiszonej powoduje, że komórki rakowe się nie rozwijają.

 

  • Oczyszcza organizm z toksyn i nie tylko. Możesz zrobić sobie detoks polegający na piciu trzech niewielkich szklanek soku z kapusty kiszonej dziennie. Oczywiście w czasie oczyszczania należy jeść również normalne posiłki. Lekarze polecają również po prostu włączyć do codziennej diety kapustę kiszoną. Efekty? Lepsze samopoczucie, uczucie lekkości, poprawa stanu skóry i pozbycie się toksyn, które zalegają w organizmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

# Ku przestrodze
close slider
Slider