single-image

JAK ROZPOCZĄĆ KARMIENIE PIERSIĄ CZ.I

Joanna Jesiołowska

Karmienie piersią niesie cały szereg korzyści dla matki i dziecka, nie tylko tych zdrowotnych. To również nawiązywanie więzi emocjonalnych, budowanie przywiązania, miłości i ciepła. Dlatego mimo wielu opinii o bólu i krwi jakie jemu towarzyszą warto podjąć trud karmienia i nie przejmować się ewentualnymi początkowymi niepowodzeniami. Przy stosowaniu kilku zasad prawidłowego przystawiania malca, może okazać się ono bardzo przyjemne i cenne zarówno dla mamy, jak i dziecka.

 Korzyści dla dziecka:

  • mniejsza podatność na infekcje dróg oddechowych, zapalenia ucha i biegunki
  • niższe ryzyko otyłości i cukrzycy w przyszłości
  • pozytywnie wpływa na IQ dzieci i rozwój mózgu

Korzyści dla mamy:

  • szybsze obkurczanie się mięśnia macicy po porodzie, a tym samym łagodniejszy połóg
  • łatwiejszy powrót do wagi sprzed ciąży
  • zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów piersi, jajnika, macicy i tarczycy
  • oszczędność czasu i pieniędzy – mleko jest zawsze świeże i o odpowiedniej temperaturze

Za produkcję i wypływ mleka odpowiadają hormony: oksytocyna i prolaktyna, ale też fakt wydalenia łożyska oraz kontakt dziecka z piersią. Im więcej dziecko zjada, tym większa jest produkcja mleka.

Skład mleka zmienia się i dostosowuje do potrzeb rosnącego malca. Mechanizm jest na tyle wyrafinowany, że po zetknięciu ust dziecka z brodawką specjalne receptory analizują skład jego śliny i jeśli pojawią się jakieś bakterie organizm mamy produkuje mleko o nieco zmienionym składzie, aby pomóc dziecku zwalczyć infekcję.

Karmienie naturalne zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe malucha aż do ukończenia przez niego 6 miesiąca życia. Nie musimy podawać dziecku dodatkowo wody, glukozy czy mleka modyfikowanego. Co więcej, takie nadprogramowe „dopajanie” może spowodować zmniejszenie laktacji. Wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki do ukończenia 6 miesiąca. Od 7  miesiąca zmniejszamy ilość karmień do około 6 i zaczynamy wprowadzać produkty stałe do diety naszej pociechy.

Aktualnie w większości szpitali standardem jest kontakt skóra do skóry matki i dziecka od razu po porodzie. Noworodek leży na klatce piersiowej mamy około 2 godzin i w tym czasie na ogół następuje pierwsza próba przystawienia malucha do piersi. Czas ten jest ogromnie ważny. Dziecko stymuluje produkcję mleka, a flora bakteryjna mamy kolonizuje jego skórę, co zabezpiecza go przed zakażeniami szpitalnymi. Maluch szybciej adaptuje się do nowego otoczenia, a bicie serca mamy go uspokaja.

Pierwszym pokarmem dla dziecka jest gęsta, żółtawa siara. Każda kropla tej cieczy jest niezwykle cenna. Poza składnikami odżywczymi dostarcza maluchowi szeregu przeciwciał odpornościowych, które wyścielają błonę śluzową jego przewodu pokarmowego i tworzą barierę ochronną. Następnie mleko przekształca się w tzw. mleko przejściowe, a po upływie około 2 tyg. od porodu w mleko dojrzałe.

Zobacz również

# Ku przestrodze
close slider
Slider